Barszcz biały – najprostszy przepis

barszcz biały

Święta wielkanocne to czas popisów kulinarnych wielu gospodyń domowych i nie tylko. Początkujący kucharze mogą mieć problem ze znalezieniem przepisów na łatwe potrawy świąteczne. Należą do nich przystawki. Natomiast kłopotliwe będą dania obiadowe.
Najprostszym przepisem na barszcz biały jest gotowanie go na bazie zakwasu, czyli sfermentowanej mąki pszennej i skórki razowego chleba. Podstawowym jego dodatkiem jest biała kiełbasa i aromatyczne zioła, które dodają zupie charakterystycznych walorów smakowych. Barszcz biały możemy przygotować także w wersji wegeteriańskiej, bez dodatku tłuszczu zwierzęcego.

Składniki:

  • Zakwas z mąki pszennej
  • Włoszczyzna
  • Przyprawy
  • Czosnek, cebula
  • Biała kiełbasa, wędzony boczek, szynka lub kości

Przygotowanie:

  • Barszcz gotujemy przez około 60 minut. Do garnka należy włożyć włoszczyznę (marchew, seler, pietruszkę i por), a następnie wlać 1,5 litra wody.
  • Zupę można gotować na mięsie lub z niego zrezygnować. Najczęściej wykorzystanym mięsem jest wędzonka i surowa biała kiełbasa, ale można wykorzystać także i inne produkty (z za wyjątkiem drobiu), jak wędzone żeberka lub kości.
  • Uzyskany wywar należy odcedzić, a do czystego płynu dodać zakwas.
  • Wszystko doprowadzamy do wrzenia, a na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy kwaśnej śmietany.
  • Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Podajemy z pokrojoną białą kiełbasą, dodatkiem wędzonki lub z jajkiem gotowanym na twardo.

Z oczywistych względów smak zupy zależy od zakwasu oraz jego kwaśności, a także użytych do doprawienia przypraw. Jest to kaloryczna potrawa, wartość energetyczna z oczywistych względów zależy od wykorzystanych w gotowaniu mięsnych dodatków. Każda porcja zawiera około od 150 kcal do 305 kcal.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*