Barszcz czerwony

barszcz czerwony w białej kokilce

04Jednym z dobrze znanych przepisów na barszcz czerwony jest barszcz na zakwasie. Co prawda trzeba zgromadzić sporo składników i dużo czasu stracić na przygotowanie go, ale za to barszcz świetnie smakuje, więc naprawdę warto.

Składniki:
Zakwas:

  • 2 buraki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • kromka razowego chleba.

Barszcz:

  •  2 buraki,
  • 1 jabłko,
  • gruby plaster selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 szklanki zakwasu,
  • sól, pieprz i cukier.

Przygotowanie:

  • Przygotowując zakwas, trzeba obrać buraki i pokroić w plastry, a następnie umieścić w litrowym słoiku wraz z przyprawami i pokruszonym chlebem. Taki zakwas trzeba pozostawić na 3-4 dni. Dopiero po tym czasie można na dobre przejść do przygotowania barszczu.
  • Wówczas należy obrać buraki i pokroić na plastry. W takiej postaci ułożyć w garnku, a na to z kolei obrane i pokrojone jabłko, seler oraz czosnek pokrojony w słupki. Do garnka trzeba wlać 2-3 szklanki wody i gotować przez godzinę.
  • Następnie dodać zakwas i zagotować barszcz. Później należy zestawić garnek z ognia najlepiej na kilka godzin, przecedzić i jeszcze podgrzać.

Dopiero wtedy barszcz nadaje się do spożycia.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*