Domowa lazania

lazania domowa

Domowa lazania może być równie smaczna, jak ta, którą podają w najlepszych włoskich restauracjach. Trzeba tylko zgromadzić odpowiednie składniki i skupić się na danej czynności, aby wykonać to danie zgodnie z przepisem.

 Składniki:

  • 3 szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól, pieprz,
  • oregano,
  • makaron 20 płatów,
  • 100 dag mięsa mielonego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 50 dag pomidorów,
  • 2 łyżki bazylii,
  • 15 dag sera żółtego,
  • koncentrat pomidorowy.

Przygotowanie: 

  • Makaron włożyć do wrzątku i za chwilę wyjąć.
  • Mięso podsmażyć do momentu, aż woda wyparuje.
  • Dodać pokrojony czosnek i cebulę.
  • Pomidory obrać ze skóry, pokroić i podsmażyć razem na patelni. Przyprawić bazylią, pieprzem i solą.
  • Mleko wlać do garnka, dodać mąkę i masło, a następnie gotując energicznie mieszać. Przygotowany sos przyprawić solą i pieprzem.
  • Ser zetrzeć na tarce.
  • Płaty makaronu ułożyć w naczyniu, na to nałożyć sos mięsny, przykryć kolejnymi płatami i czynić to do momentu wyczerpania składników.
  • Na sam koniec polać sosem beszamelowym i posypać serem.
  • Tak przygotowaną lazanię można już wstawić do rozgrzanego piekarnika. Lazania musi się piec w temperaturze 200 stopni C przez jakieś 50 minut. Ser powinien się zarumienić.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*