Domowe chili con carne

chili con carne

Domowe chili con carne może być świetnym daniem na obiad. Doskonale sprawdzi się jako jedno z dość nietypowych dań podczas imprezy. Jedno jest tu natomiast pewne – doskonale smakuje. To wystarczająca motywacja, by zabrać się za przygotowanie.

Składniki:

  • 25 dkg mielonego mięsa,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 2 papryczki chili,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • 100 ml wody,
  • 1 duża papryka,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • sól.

Przygotowanie:

  • Cebulę należy pokroić ją i zeszklić na oliwie.
  • Czosnek posiekać i dodać do cebuli, a do tego oregano.
  • Po chwili dodać kminek i zmielone mięso.
  • Po usmażeniu wlać pomidory z puszki pokrojone, a do tego bulion. Doprawić wymienionymi przyprawami. Wszystko dusić przez około 20 minut.
  • Dopiero wtedy dodać pokrojoną w kostkę paprykę i gotować przez kolejne 5 minut. Następnie odsączoną fasolę z puszki.
  • Po 4 minutach gotowania danie jest gotowe do spożycia.

Z czym podawać? Można podawać na dwa sposoby – z plackami tortilli lub z ryżem.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*