Grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa

Jako, że jest do zupa niezwykle kaloryczna, doskonale sprawdzi się dla każdego ciężko pracującego mężczyzny, ale nie tylko. W jaki sposób gotuję się tą znaną zupę?

Składniki:

  • 2 szklanki grochu (najlepiej w połówkach; jeżeli używamy całego grochu, pamiętajmy, by namoczyć go przez noc, a do garnka dodać dopiero po zszumowaniu wywaru),
  • kilograma wędzonych żeberek lub kości schabowych (warto kupić schab z kością i odcinając mięso zostawić taką jego ilość, aby po ugotowaniu zostało mięso do pokrojenia),
  • 30 dekagramów cienkiej kiełbasy,
  • 40 dekagramów boczku wędzonego, 10 dekagramów słoniny,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 4 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 łyżki vegety,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 ziemniaków,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Do garnka wkładamy kości, a następnie zalewamy je 2 litrami zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i szumujemy.
  • Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy na małym ogniu.
  • Po godzinie dodajemy wypłukany groch oraz pietruszkę i marchewkę pokrojone w kostkę.
  • Gdy groch będzie już miękki, wyjmujemy mięso z garnka i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz vegetę. Słoninę kroimy w kostkę, solimy i topimy. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, nadmiar tłuszczu zlewamy, a skwarki i kiełbasę dodajemy do zupy.
  • Boczek kroimy w kostkę, również topimy i dodajemy do zupy. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy pokrojone mięso.
  • Całość gotujemy do momentu, gdy ziemniaki zmiękną.
  • Przyprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*