Kapuśniak

kapuśniak

To charakterystyczna, wyraźna zupa zazwyczaj z kapusty kiszonej. Do jej przygotowania można użyć również świeżej kapusty, ale wtedy ma inny smak i charakter. 

Składniki:

  • ok 30 – 40 dag kapusty kiszonej,
  • 1 cebula,
  • 1 średniej wielkości pomidor,
  • ok 10-20 dag kiełbasy,
  • 30 dag boczku wędzonego,
  • kilka ziemniaków średniej wielkości,
  • sól,
  • liście laurowe i ziele angielskie (po 2-3 sztuki),
  • majeranek oraz pieprz czarny do smaku,
  • ewentualnie 1 ząbek czosnku i 1 cebula.

Przygotowanie:

  • Kapustę należy pokroić i włożyć do przygotowanego garnka. Następnie zalewamy ją wodą i gotujemy.
  • Następnie (jeżeli chcemy) obieramy cebulę i czosnek, kroimy je w kostkę i podsmażamy na oleju.
  • Kiedy cebula się jeszcze nie zarumieni, należy dodać na patelnię pokrojony boczek oraz kiełbasę i smażyć na małym ogniu.
  • Pomidora należy dokładnie sparzyć i obrać ze skórki, a także wydrążyć z niego pestki i również pokroić go w kostkę – po czym dodać do patelni z cebula, boczkiem i kiełbasą (dzięki temu nasza zupa kapuśniak będzie miała charakterystyczny posmak pomidorowy).
  • W osobnym garnku należy ugotować obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (w osolonej wodzie) i kiedy będą one miękkie, dorzucamy do nich wszystkie przesmażone składniki z patelni. Do takiego wywaru dodajemy przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, majeranek itp.), a także ugotowaną na miękko kapustę.
  • Jeżeli chcemy, żeby nasza zupa kapuśniak miała kwaśniejszy smak, można dodać także wodę z gotowania kapusty (częściowo lub całą).
  • Całość doprawić do smaku pieprzem i innymi przyprawami i gotować na małym ogniu około 15-20 minut, żeby całość mogła się „przegryźć”, czyli najść smakiem wszystkich dodanych do zupy kapuśniak składników.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*