Kluski leniwe (wersja z ziemniakami)

kluski leniwe

Kluski leniwe to jedno z tych dań, które nadają się na każdą okazję. Bez względu na to, czy chodzi nam o zwykły obiad, czy też o popisowe, niedzielne danie. Kluski leniwe podawać można w zasadzie ze wszystkim i ze wszystkim smakują tak samo dobrze. Jedną z wersji klusek jest ta, w której ser twarogowy zastępowany jest przez… ziemniaki. Jak je przygotować? Nic prostszego!

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • około 2 – 3 szklanek mąki
  •  2 jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Przygotowywanie naszego dania należy rozpocząć na długo przed jego faktycznym podaniem. Przede wszystkim trzeba ugotować ziemniaki, a gdy będą już gotowe, zdjąć z ognia, odcedzić i podusić.
  • Tak przygotowaną masę należy odstawić do ostygnięcia. W zależności od potrzeb może to być okres około dwóch lub trzech godzin, a nawet cała noc. Wówczas jednak najlepiej schować ziemniaki na noc do lodówki.
  • Kiedy tę część mamy przygotowaną, wyjmujemy masę ziemniaczaną i w sporej misce łączymy ją z mniej więcej połową naszej mąki oraz z dwoma jajkami. Dodajemy szczyptę soli.
  • Kiedy wszystkie składniki zostaną połączone, stopniowo dodajemy więcej mąki i ugniatamy ciasto. Dla ułatwienia można podzielić je sobie na mniejsze części i przygotowywać osobno.
  • Ugniecione kulki kładziemy na blacie i bez pomocy wałka, jedynie dłońmi, formujemy z nich podłużne gąsienice.
  • Następnie ostrym nożem tniemy na odpowiedniej wielkości kawałki.
  • W tym czasie wstawiamy wodę z dodatkiem soli i doprowadzamy ją do wrzenia.
  • Gotowe kluski wrzucamy do garnka i gotujemy przez około dwie, trzy minuty.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*