Makaron z tuńczykiem

makaron z tuńczykiem

W dzisiejszym świecie, czas ma szczególne znaczenie. Nic więc dziwnego, że nikt nie lubi spędzać wielu godzin w kuchni by zjeść smacznie i zdrowo. Czy jest więc rozwiązanie tego problemu? Okazuje się, że tak. Daniem, które wpisuje się w tą definicję szybko i zdrowo jest makaron z tuńczykiem. To jedno z prostych dań, które smakują każdemu. Doskonale sprawdzi się jako danie postne czy niespodzianka obiadowa dla przyjaciół. 

Składniki:

  • Makaron, może być spaghetti lub inny
  • Tuńczyk w sosie własnym
  • Pomidory w puszce
  • Cebula i czosnek
  • Oliwki
  • Oliwa z oliwek lub olej
  • Sól i pieprz oraz natka pietruszki do udekorowania dania

 

Sposób przyrządzania:

  • Makaron gotujemy w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju. Należy uważać aby go nie rozgotować.
  • Cebulę należy pokroić w kostkę lub krążki w zależności od upodobań oraz drobno posiekać czosnek i natkę pietruszki.
  • Na rozgrzanej patelni z odrobina tłuszczy podsmażamy cebule i czosnek, następnie dodajemy tuńczyka i pomidory z puszki.
  • Do sosu dodajemy oliwki pokrojone w drobne elementy.
  • Ugotowany makaron mieszamy sosem i posypujemy natka pietruszki.
  • Wykonanie całego dania zajmuje około 30 minut i co istotne nie jest ono zbyt kosztowne.

Smacznego.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*