Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

naleśniki

Jeśli nie mamy pomysłu lub sporej ilości czasu na wymagający obiad, a chcemy pokazać swoje kuchenne zamiłowanie, warto przygotować naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami. To proste danie zawsze się udaje i każdemu smakuje.

Składniki:

Na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  •  1 szklanka mleka,
  •  2 jajka,
  •  woda,
  • szczypta soli.

Na farsz:

  • 400 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
  • 200 g pieczarek,
  •  2 ząbki czosnku,
  • 1 dojrzały pomidor,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • Umyte i obrane pieczarki należy podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, z czosnkiem, solą i pieprzem, aż do pozyskania pożądanej miękkości.
  • Kiedy pieczarki będą gotowe, dodajemy szpinak oraz pokrojonego w kostkę pomidora.
  • Wszystkie składniki należy wymieszać i podgrzewać przez dwie, trzy minuty, a następnie odstawić pod przykryciem.
  • Przygotowanie naleśników jest proste i nie wymaga wiele czasu. Wystarczy do wysokiego naczynia wsypać odmierzoną wcześniej mąkę, dodać mleko, jajka, wodę oraz szczyptę soli i zmiksować aż do osiągnięcia całkowitej gładkości ciasta.
  • Jeśli przygotowane przez nas ciasto jest zbyt lejące, można dodać mąki. Jeśli zbyt gęste, wody.
  • Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub innego tłuszczu, np. margaryny, i za pomocą łyżki lub chochli wylewamy ciasto.
  • Kiedy wszystkie naleśniki będą już usmażone, możemy podgrzać wcześniej przygotowany farsz, a następnie dokładnie wyłożyć nim wszystkie naleśniki i zawinąć w rulony.
  • Danie najlepiej smakuje podawane na ciepło, z mieszanką świeżych sałat.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*