Pierogi ruskie z patelni

pierogi ruskie

Pierogi to potrawa, która spożywana jest zwłaszcza w Europie Wschodniej, na Ukrainie, Rosji, Białorusi i Litwie. Zyskują również na popularności na całym świecie. Swoje odpowiedniki pierogów mają Włosi, Chińczycy, Rosjanie i Gruzini. W Polsce jemy pierogi w wielu odsłonach, szczególnie lubiane są te ruskie.
Przepis na pierogi ruskie nie należy do najbardziej skomplikowanych. Najpierw przygotowujemy ciasto. Istnieje wiele przepisów na pierogi ruskie i idealne ciasto do nich.
Ciężko też oszacować dokładną ilość pierogów jaka powstanie, jest to kwestią indywidualną i zależy od wielkości lepionych pierogów.

Składniki:
ciasto:

  • mąka pszenna (ok 2 szklanki)
  • woda ciepła przegotowana (ok 3/4 szklanki)
  • sól (około 1 łyżeczki)
  • jajko
  • masło (około 1 łyżeczki

farsz:

  • ziemniaki (w proporcji okoł0 30% farszu)
  • biały ser (około 70% farszu)
  • cebula

Przygotowanie:

  • Jeśli decydujemy się na wersję z masłem, po roztopieniu dodajemy je do mąki ze szczyptą soli i następnie mieszamy.
  • Można odstawić ciasto na jakiś czas pod ściereczką, aby lepiej wyrosło.
  • Wałkujemy ciasto na stolnicy, którą obsypiemy wcześniej mąką i wycinamy okręgi. Najlepiej zrobić to za pomocą szklanki, dużego kieliszka do wina.
  • Nakładamy łyżką farsz, nadajemy pierogom kształt i wrzucamy do osolonej, wrzącej wody, po czym czekamy, aż wypłyną i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
  • Wyławiamy je cedzakową łyżką.
  • Aby przygotować farsz według przepisu, gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, do miękkości. Tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków i czekamy aż przestygną.
  • Ser rozgniatamy za pomocą widelca lub przeciskamy przez praskę.
  • Następnie mieszamy je z mąką, solą i pieprzem.
  • Do nadzienia dodać można zeszkloną cebulkę.
    (tu możesz zapoznać się z ze sposobami jak kroić cebulę: https://www.przepisy.pl/blog/jak-kroic-cebule)
  • Aby pierogi ruskie były jeszcze smaczniejsze, smażymy je przez kilka minut na maśle, aż będą rumiane.
  • Możemy polać je śmietaną lub zsiadłym mlekiem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*