Pulpety z mięsa i ryżu w sosie pomidorowym

puplety

Masa mięsno – ryżowa, o którą opiera się to danie z wyglądu i smaku przypomina nieco gołąbki. Z przygotowaniem tej potrawy poradzą sobie nawet osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni – pulpety formuje się z łatwością, a co więcej – podczas gotowania nie rozpadają się.

Składniki:

Do ich przygotowania potrzebne będzie nam:

  • 80 deko mielonego mięsa wołowo – wieprzowego,
  • 2 torebki ryżu,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 200 gram przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz oraz szczypta oregano. 

Przygotowanie:

  • Ryż gotujemy, odsączamy i studzimy, a cebulę siekamy drobno i smażymy na oleju.
  • Mięso łączymy z ryżem, jajkiem, cebulą, czosnkiem, bułką tartą, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki.
  • W garnku gotujemy 2 litry wody i lekko ją solimy. Gdy się zagotuje, wrzucamy do nich pulpety.
  • Po ich wypłynięciu gotujemy je około 20 minut.
  • Wodę w której gotowały się pulpety przecedzamy i dodajemy przecier pomidorowy. Zagotowujemy, a następnie zagęszczamy przy pomocy mąki.
  • Na koniec sos doprawiamy pieprzem, solą i oregano.
  • Do sosu przekładamy pulpety i gotujemy przez chwilę.

Danie to bardzo dobrze smakuje z surówką i ziemniakami.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*