Roladki schabowe – prosty przepis

roladki schabowe

Roladki schabowe znane są w wielu wersjach. Niektóre z nich nadają się idealnie jako danie na różne uroczystości, inne są zaś znakomite na codzienny obiad. Ta wersja, ze względu na prostotę przygotowania, a zarazem atrakcyjny wygląd, może znaleźć zastosowanie w obu tych sytuacjach. Roladki schabowe w tym wydaniu zachwycą każdego.

Składniki:

  • schab bez kości,
  • szpinak,
  • cebula,
  • marchewka,
  • ser żółty,
  • mąka do oprószenia,
  • sól, pieprz, curry.

Sos:

  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • pół szklanki mleka.
  • przyprawy – sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie.Przygotowanie:
  • Schab kroimy na plastry – ok. jeden cm grubości. Rozbijamy je cienko. Posypujemy solą i pieprzem.
  • Przygotowujemy farsz. Na rozgrzanej patelni podsmażamy szpinak z cebulą, dodajemy przyprawy – curry, gałkę, sól i pieprz. Marchewkę kroimy w słupki. Przesmażamy, by nieco zmiękła. Na plastrach schabu układamy farsz szpinakowy, posypujemy startym na tarce serem żółtym. Układamy pośrodku marchewkę.
  • Zwijamy ciasno roladki schabowe, możemy spiąć wykałaczkami. Posypujemy mąką i krótko obsmażamy.
  • Następnie układamy w naczyniu do zapiekania, dość ciasno.
  • Przygotowujemy sos – roztapiamy masło, dosypujemy mąkę, całość zalewamy mlekiem, by pozbyć się grudek. Przyprawiamy.
  • Sosem polewamy roladki i pieczemy, aż mięso będzie miękkie.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*