Tagliatelle z pomidorami

Tagliatelle z pomidorami

Tagliatelle z pomidorami jest jednym z najprostszych do przygotowania dań, a jednocześnie najbardziej włoskim. Proste smaki, typowo włoskie składniki: makaron, pomidor, oliwki. Oczywiście dobrze by było, gdyby składniki były dobrej jakości. Poniżej znajdziecie podstawowy przepis, jednak do dania można dorzucić w zasadzie wszystko – co kto lubi: pieczarki, podsmażone mięso mielone, kapary. Jest świetną bazą do własnych urozmaiceń i eksperymentów.

Składniki:

  • Tagliatelle 200-250g
  • Pomidory cherry 10-15szt. (ok 350g)
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Olej lub oliwa
  • Ulubione przyprawy, odrobina cukru
  • Parmezan lub inny ser do posypania
  • Można dodać oliwki lub kapary

 

Przygotowanie:

  • Na patelnię wlewamy odrobinę oleju lub oliwy z oliwek, czekamy aż się podgrzeje. Wrzucamy posiekaną lub podartą bazylię (dobrze jest zostawić sobie kilka listków na później, do ozdobienia dania) i czosnek (oczywiście wyciśnięty wyciskarką). Czosnku optymalnie 2-3 ząbki, jeśli wolimy wyraźniejszy smak, można go dodać więcej.
  • Pomidorki cherry kroimy na ćwiartki, wrzucamy na patelnię i dusimy. Jeśli chcemy, możemy dodać jeszcze oliwki lub kapary.
  • Pod koniec duszenia posypujemy odrobinę cukrem. Dodajemy ulubione przyprawy, ale sól, pieprz, ewentualnie odrobina przyprawy do kuchni włoskiej również wystarczą.
  • W oddzielnym garnku gotujemy makaron tagliatelle  z odrobiną soli, zgodnie z instrukcjami z opakowania. Odcedzamy. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, i wszystko ze sobą mieszamy. Jeśli trzeba, jeszcze raz doprawiamy.
  • Podajemy na talerzach, posypujemy startym serem, możemy ozdobić listkiem bazylii.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*