Tortilla z kurczakiem i warzywami – pomysł na szybki obiad

tortilla

Tortilla z kurczakiem i warzywami to doskonały pomysł na szybki obiad, który świetnie spisuje się szczególnie gdy mamy gości. Bogata kolorystyka użytych w nim składników, różnorodność smaków i prostota przygotowania sprawiają, że jest to pomysł na szybki obiad, który jest jednocześnie bardzo zdrowy.

Z przepisu powinno wyjść kilka porcji tortilli z kurczakiem i warzywami.

Składniki:

  • 0,5 kg fileta z piersi kurczaka,
  •  placki tortilli (w sklepie można nabyć pakowane po kilka sztuk),
  • duży ogórek,
  • 5 średniej wielkości pomidorów,
  • 2 średniej wielkości czerwone papryki,
  • główka sałaty,
  • duży jogurt naturalny,
  • keczup,
  • przyprawa do kurczaka,
  • olej
  • opcjonalnie wykałaczki.

Przygotowanie:

  • Przygotowanie tortilli rozpoczynamy od pokrojenia kurczaka w kostkę, wymieszania z przyprawami i 2 łyżkami oleju i odstawienia na czas przygotowania pozostałych składników do lodówki.
  • W międzyczasie można pokroić w kostkę pomidory, papryki i ogórka, a w paseczki – sałatę oraz przygotować sos do tortilli mieszając duży jogurt naturalny z około 5 łyżkami stołowymi keczupu.
  • Gdy już to zrobimy, wyjmujemy kurczaka z lodówki i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni.
  • Gdy kurczak się podsmaży i zarumieni, możemy wyłożyć go na osobne naczynie.
  • Kolejnym krokiem do wykonania jest podgrzanie placków tortilli. W tym celu placek należy włożyć do rozgrzanego do ok. 200 stopni piekarnika na ok. 1 minutę.
  • Po wyjęciu placka smaruje się go sosem i nakłada kolejno kurczaka oraz zmieszane ze sobą pomidory, paprykę, ogórka i sałatę.
  • Tak przygotowany placek należy złożyć na pół i zawinąć w kopertkę, którą można zabezpieczyć dodatkowo wykałaczkami.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*