Zupa pomidorowa

zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa ze świeżych, dojrzałych pomidorów to danie lubiane nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych. Przygotowuje się ją na wywarze mięsno – warzywnym, do którego dodawane są przetarte pomidory oraz przyprawy i zioła. Częstą praktyką  jest też gotowanie zupy pomidorowej na rosole.

Składniki:

  • pomidory,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • seler,
  • por,
  • cebula
  • oraz mięso niezbędne do przygotowania wywaru (może to być porcja rosołowa lub inne mięso drobiowe albo kawałek kości  z mięsem np. wieprzowe żeberka).

 

Przygotowanie:

  • Z tych składników należy przygotować wywar mięsno – warzywny. Jeśli posiadasz w lodówce ugotowany wcześniej rosół, równie dobrze możesz zrobić zupę na jego bazie.
  • W kolejnym etapie dodaje się podsmażone i przetarte pomidory. W tym celu najlepiej wybrać świeże i słodkie warzywa, które następnie trzeba pokroić i podsmażyć na łyżce masła.
  • Kiedy zrobią się już całkiem miękkie i rozpadną się na mniejsze kawałki, zmiksuj je blenderem lub przetrzyj przez sito.
  • Jeśli wolisz zupę pomidorową z większymi kawałkami pomidorów, możesz pominąć etap przecierania.
  • Dla osób, które gotują zupę w okresie, kiedy nie ma dostępu do warzyw sezonowych, świetnym rozwiązaniem zamiast świeżych pomidorów z powodzeniem możesz użyć koncentratu pomidorowego.
  •  Danie zabielone śmietaną podawaj  wraz z ryżem lub grubym makaronem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*