Zupa z dyni

zupa dyniowa

Tak popularne danie, jak zupa z dyni najlepiej smakuje, gdy jest przygotowana według tradycyjnej receptury. Dlatego warto przedstawić jedną z nich.

Składniki:

  • 0,5 kg dyni,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 340 g czerwonej soczewicy,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 1 l bulionu,
  • 2 szklanki wody.

Przygotowanie:

  • Należy podgrzać masło, dodać sól wymieszaną z curry i gotować około minuty.
  • Do tego dołożyć obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek i starty imbir.
  • Wszystko to trzeba dusić przez około 4 minuty. Już w tym momencie można dodać dynię i gotować do momentu, aż zmięknie. Na koniec wlać wodę i bulion.
  • Wystarczy gotować jeszcze przez 10 minut, aby móc dołożyć soczewicę i gotować przez około 15 minut do uzyskania miękkości.
  • Tak powstałą zupę najlepiej zmiksować.
  • Jednolity krem warto podawać z odrobiną śmietany. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym.

Zupa świetnie smakuje z grzankami – na przykład z wysuszonym na patelni chlebem.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*