Zupa z soczewicy

zupa z soczewicy

Smaczna i pożywna zupa z soczewicy to danie, które można przygotować na co dzień i od święta. Jest aromatyczna, rozgrzewająca, bardzo apetycznie wygląda. A przygotowanie jej zajmuje tyle czasu, co ugotowanie każdej innej zupy.

Składniki:

  • 300 g żeberek wieprzowych,
  • 1 udko kurczaka,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 listki laurowe,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera, 1/2 pora,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • 700 g ziemniaków,
  • 200 g czerwonej soczewicy,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1/2 łyżeczki kolendry,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 3 łyżki koncentratu.

Przygotowanie:

  • Żeberka i udka włożyć do garnka, zalać 3 l wody. Zagotować i zebrać szumowiny. Wciąż gotując zmniejszyć ogień i dodać sól. Mięso powinno gotować się jeszcze przez jakieś 45 minut. Po tym czasie dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarenkach.
  • Do zupy dodać marchewkę, pietruszkę, seler, pora i przypieczoną z jednej strony cebulę. Włożyć też natkę pietruszki i wszystko to gotować przez 45 minut na bardzo małym ogniu.
  • Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę, a do tego również zioła. Po gotowaniu przez 20 minut dołożyc przecier, a po upływie 5 minut zestawić garnek z ognia.
  • Jeżeli ktoś potrzebuje, może jeszcze doprawić do smaku.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*